Boršč je skvělá polévka, v klasické variantě ovšem příprava trvá – očistit zeleninu, připravit maso, vše dlouho a pomalu vařit. Ovšem, výsledek stojí za to!
Tato varianta je taková rychlovka. Budeme potřebovat:
- cca 250 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
- jednu bulvu červené řepy
- 1 – 2 cibule
- zeleninu pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel – může být i mražená)
- kousek zelí, bramboru, ale jde to i bez nich
- sůl, pepř, bobkový list, nové koření
- rajský protlak
- smetana (sladká či zakysaná) na dochucení
- cukr, sůl a ocet na dochucení
Na oleji orestujeme cibulku a na ní mleté maso. Okořeníme, přidáme nakrájenou zeleninu pod svíčkovou a chvíli dohromady restujeme. Následně přidáme nakrájenou červenou řepu a zalijeme vývarem nebo vodou.
Přivedeme k varu a vaříme do změknutí zeleniny. Do boršče přidáme rajský protlak a začneme ochutnávat. Boršč doladíme podle chuti cukrem či octem, případně dosolíme.
V talíři můžeme boršč individuálně zjemnit sladkou nebo zakysanou smetanou.
Pravý boršč by měl obsahovat aspoň dva druhy masa a případně i klobásu, vše pomalu vařené. Rusové dávají do boršče i ryby, je to v podstatě takový ruský eintopf.