Vajíčková pomazánka se skládá z:
- 3–4 vajec
- pomazánkového másla
- soli (a případně dochucovadla)
- hořčice
- příp. trošky kari nebo kurkumy
- příp. 50 g strouhaného parmezánu
Natvrdo uvařená vejce vidličkou rozdrobíme, nebo nastrouháme na jemném struhadle, vmícháme do pomazánkového másla (pokud nám ho už EU nezakázala), dochutíme trochou hořčice a vegety (odpůrci vegety nechť si okoření vlastnoručně sušenými nebo čerstvými bylinkami).
Kurkumou můžeme docílit výraznější barvu, ale opatrně, neměla by přehlušit chuť zbylých ingrediencí. Když to přeženete, bude vajíčková pomazánka nahořklá. Kari je o něco lepší varianta, také to ožlutí a ještě příjemně ovoní, ale ne všichni ho mají rádi.
Jemně strouhaný parmezán dodá pomazánce další chuť a dimenzi. Vyzkoušejte a už nikdy nebudete chtít pomazánku bez něj.
Ideální k čerstvému pečivu, které jsme si akorát upekli, např. čerstvý bezlepkový chléb.
Nevážná poznámka autora
Jak je vidno, i tak nekomplikovaný recept má své zcela vážné komplikace:
- VELIKOST VAJEC: nelze například uvařit 3 a půl vejce. Nebo jde? 🙂
- POMAZÁNKOVÉ MÁSLO – tuto pochutinu ze smetany, sušeného mléka, sušené syrovátky, bramborového škrobu, soli a smetanové kultury nám bruselští „majoři“ tak záviděli, že ji chtěli z trhu vymazat.
Tedy přejmenovat, aby náhodou islandského turistu nemátl nápis „Pomazánkové MÁSLO“ – jako by ten kvaziviking uměl česky. Dle mého soukromého názoru ho možná zajímají zdejší gurmánské i jiné speciality (určitě pivo, možná též „krev a mlíko“), ale že by pásl zrovna po pomazánkovém másle?
Nevadí, vše se urovnalo, válka se nekonala, POMAZÁNKOVÉ cosi je tu stále s námi. - VEGETA: podobná kategorie jako masox, kečup, magi – hlavně nezmiňujte, že to používáte, a v případě, že zvete na oběd pana Polreicha, tak předem zamkněte do trezoru (ona dochucovadla, nikoli Polreicha).
Až vám přestane chutnat vajíčková pomazánka, zkuste nějakou jinou: