Bezlepkový chléb se zkušenostmi

Bezlepkový chléb

Ingredience:

  • cca 250 ml vody (teplejší, cca 35–40 stupňů)
  • 200 ml bezlaktózového mléka – lze bez problémů nahradit vodou
  • 1 vejce – nemusí být vůbec
  • 1 lžíce oleje (slunečnicový, olivový) – jak kdy, podle nálady
  • 500 g bezlepkové směsi (např. mícháme Schär B a Schneekoppe cca v poměru 2:1, ale lze i bez míchání)
  • 4 g soli
  • 3,5 g sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru (moučka) – taky nemusí být, jen se tím nastartuje rychleji droždí
  • 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
  • 1/2 čajové lžičky oregána

Postup pečení v domácí pekárně:

Po mnohých experimentech nám nejlepší chleba vychází při následujícím postupu:

V odměrce smícháme cca 250 ml teplejší vody, 200 ml bezlaktózového mléka. Výsledkem je cca 450 – 500 ml vlažné (kolem 30°C) tekutiny, kterou nalijeme do pečící nádoby. Raději si necháváme trochu v odměrce a dolijeme, pokud se zdá při míchání těsto moc suché, než aby bylo řídké.

V míse smícháme dva druhy bezlepkových směsí. Osvědčil se nám poměr cca 330 g bílé směsi Schär B a 170 g tmavé směsi Schneekoppe. Přidáme ostatní přísady, tj. droždí, sůl a koření. Směs dobře nasucho promícháme, vsypeme do pečící nádoby a zapneme bezlepkový program. V průběhu hnětení seškrabujeme směs ulpívající na stěnách nádoby dolů do hnětené směsi.

Pečeme na bezlepkový program, který trvá cca 2 hodiny, ale typicky ještě 20–30 minut přidáváme, aby se chléb dopekl a měl pěknou kůrku V průběhu pečení neotvíráme. Pokud jsou nám bohové chleba nakloněni, může to dopadnout přesně tak jako na fotografii.

Zkušenosti:

  • bacha na droždí, radši méně, než více
  • olej někdy nedáváme, chléb s olejem se nedá sušit a mlít na strouhanku, ale zato se lépe opéká na topinky
  • cukr také ke droždí nedáváme, efekt nebyl nijak výrazný
  • radši pečeme déle, bez toho byl chléb ještě cítit droždím
  • kupodivu chleba docela vydrží, bez plesnivění až týden, i když ke konci už se hodně drobí – pro jistotu je lepší půlku nakrájet a dát do mrazáku