Ingredience:
- cca 250 ml vody (teplejší, cca 35–40 stupňů)
- 200 ml bezlaktózového mléka – lze bez problémů nahradit vodou
- 1 vejce – nemusí být vůbec
- 1 lžíce oleje (slunečnicový, olivový) – jak kdy, podle nálady
- 500 g bezlepkové směsi (např. mícháme Schär B a Schneekoppe cca v poměru 2:1, ale lze i bez míchání)
- 4 g soli
- 3,5 g sušeného droždí
- 1 lžíce cukru (moučka) – taky nemusí být, jen se tím nastartuje rychleji droždí
- 1/2 čajové lžičky drceného kmínu
- 1/2 čajové lžičky oregána
Postup pečení v domácí pekárně:
Po mnohých experimentech nám nejlepší chleba vychází při následujícím postupu:
V odměrce smícháme cca 250 ml teplejší vody, 200 ml bezlaktózového mléka. Výsledkem je cca 450 – 500 ml vlažné (kolem 30°C) tekutiny, kterou nalijeme do pečící nádoby. Raději si necháváme trochu v odměrce a dolijeme, pokud se zdá při míchání těsto moc suché, než aby bylo řídké.
V míse smícháme dva druhy bezlepkových směsí. Osvědčil se nám poměr cca 330 g bílé směsi Schär B a 170 g tmavé směsi Schneekoppe. Přidáme ostatní přísady, tj. droždí, sůl a koření. Směs dobře nasucho promícháme, vsypeme do pečící nádoby a zapneme bezlepkový program. V průběhu hnětení seškrabujeme směs ulpívající na stěnách nádoby dolů do hnětené směsi.
Pečeme na bezlepkový program, který trvá cca 2 hodiny, ale typicky ještě 20–30 minut přidáváme, aby se chléb dopekl a měl pěknou kůrku V průběhu pečení neotvíráme. Pokud jsou nám bohové chleba nakloněni, může to dopadnout přesně tak jako na fotografii.
Zkušenosti:
- bacha na droždí, radši méně, než více
- olej někdy nedáváme, chléb s olejem se nedá sušit a mlít na strouhanku, ale zato se lépe opéká na topinky
- cukr také ke droždí nedáváme, efekt nebyl nijak výrazný
- radši pečeme déle, bez toho byl chléb ještě cítit droždím
- kupodivu chleba docela vydrží, bez plesnivění až týden, i když ke konci už se hodně drobí – pro jistotu je lepší půlku nakrájet a dát do mrazáku