Cibulačka po anglicku

Dvě dámy při těleTohle recept získaný od dvou opravdu velkých anglických dam, které jezdí v motorce se sajdkárou po Anglii a vaří neuvěřitelné anglické domácí dobroty (seriál Two Fat Ladies / Dvě dámy při těle). Tohle je jedna z jejich dobrot, chutná, levná a neuvěřitelně snadná.

Potřebujeme:

  • cibuli (hodně)
  • silný hovězí vývar
  • modrý žilkovaný sýr
  • olej, pepř, sůl, případně další bylinky (bazalka, tymián, rozmarýna, ale jen lehce)

Spoustu cibule nakrájíme nahrubo a dáme na olej nebo na máslo restovat do zlatova až do hněda – podle toho, jaký stupeň karamelizace cibule vyžadujeme. Cibuli mícháme, aby se nám nepřichytila. Opepříme a přilijeme silný hovězí vývar a trochu piva. Provaříme asi čtvrt hodiny a přidáme nakrájený lancreský modrý žilkovaný sýr nebo (Niva, Rokfór, Gorgonzola). Rozvaříme, případně osolíme (opatrně, sýr je hodně slaný, vývar taky), lehce opepříme a a můžeme podávat. Do polévky můžeme na talíři přidat opečenou housku nebo chléb.