Labužnické rajské hovězí

Rajskou omáčku vaří asi všichni. Co kuchař, to recept.  Následující postup je inspirovaný několika různými recepty a samozřejmě je ho možné dále upravovat. Jeho výsledkem by  by měla být rajská lehká, plné chuti, do které se zamilujete a budete si přidávat a přidávat…

Budeme potřebovat:

  • zadní hovězí nebo svíčkovou,
  • jednu větší nebo dvě střední cibule,
  • špek, mrkev a petržel na špikování masa a trošku do oleje,
  • olivový olej a trochu másla na smažení,
  • směs kořenové zeleniny pod svíčkovou (čerstvou, zmraženou nebo naloženou),
  • rajčata (oloupaná, odsemínkovaná) nebo rajský protlak (kečup nee!),
  • hovězí vývar,
  • bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián,
  • perník na strouhání nebo rumové perníčky,
  • houskový knedlík,
  • šlehačku.

Maso odblaníme, omyjeme a prošpikujeme špekem, mrkví a petrželí. Pokud máme čas, naložíme ho stejně jako na svíčkovou do mořidla na patřičnou dobu – od hodiny do dvou dnů. Poté ho vyndáme, očistíme a osušíme. Ve větším kastrolu nebo Papinově hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme na drobno nakrájený kousek špeku pro vůni a chuť. Maso opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

Jakmile je ze všech stran lehce do hněda, dáme se do základu budoucí omáčky – zkaramelizované zeleniny. Maso vyměníme v hrnci za cibuli, kterou orestujeme do zlatova. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, event. hotovou směs pod svíčkovou a dále restujeme.  Po 5-10 minutách přidáme cukr a vše dále karamelizujeme.

Nyní se musíme rozhodnout, zda do procesu karamelizace zapojíme  i rajčata nebo protlak. Pokud ano, přidáme nyní, pokud ne, tak ne, budou se hodit později. Zeleninový základ zalijeme horkým vývarem, přidáme maso a vaříme do měkka (v Papinově hrnci podle kvality a velikosti masa 45 minut až hodinu, v běžném kastrolu déle).

Jakmile je maso měkké, vyndáme ho na prkénko a nakrájíme na plátky. Pokud jsme zvolili variantu varu bez rajčat/protlaku, přidáme je nyní, vyndáme koření a omáčku se zeleninou najemno rozmixujeme nebo propasírujeme. Zahustíme strouhaným perníkem, dochutíme cukrem, případně solí, podle chuti dodáme trošku tymiánu, oregana a špetičku skořice. Vše provaříme.

Vložíme maso a ideálně necháme odležet do druhého dne (schválně, kdo to vydrží). Sevírujeme s houskovým knedlíkem, gurmáni si mohou omáčku zjemnit kopečkem šlehačky.