Pečené kuře na zelenině a mandarinkách

Jednoduchý a přitom chutný recept pro milovníky drůbeže, lehké kuchyně francouzského typu. Připravíme si:

  • kuře (podle počtu osob, může být v celku i porcované, např. jen kuřecí stehna)
  • cibuli
  • mrkev, celer, petržel
  • rané brambory
  • bylinkové máslo nebo slaninu
  • bouquette garni, tyminán či jiné dostupné bylinky
  • mandarinku, sójovou omáčku, olej

Ideální na přípravu je velký skleněný pekáč, kam se vejde vše dohromady, vůně a chutě se prolnou a spojí.

Z mandarinky vymačkáme šťávu, přidáme olej a sójovou omáčku, případné bylinky a vytvoříme marinádu. Do ní vložíme očištěné kuře (ideálně čtvrtky) a necháme v lednici marinovat alespoň několik hodin, klidně i do druhého dne.

Očistíme brambory, necháme je ve slupce, nakrájíme na dílky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Dno pekáče vymažeme olejem, navrstvíme na hrubo nakrájenou cibuli a na ní kořenovou zeleninu. Zeleninu a brambory je možné lehce osolit.

Kuře vyndáme z marinády, necháme odpočinout z lednice, pod kůži mu vetřeme bylinkové máslo nebo prošpikujeme slaninou (tu můžeme stejně tak vložit pod kůži nebo na ní). Kuře proložíme s brambory (pod kuřetem budou šťavnaté, nad kuřetem a kolem něj zase opečené), okořeníme podle chutí a možností a přelijeme marinádou.

Vložíme do předem vyhřáté trouby (180 – 200°C) a pečeme cca hodinu.