Pečené kuře na zelenině a mandarinkách je jednoduchý a přitom chutný recept pro milovníky drůbeže, lehké kuchyně francouzského typu. Připravíme si:
- kuře (podle počtu osob, může být v celku i porcované, např. jen kuřecí stehna)
- cibuli
- mrkev, celer, petržel
- rané brambory
- bylinkové máslo nebo slaninu
- bouquette garni, tyminán či jiné dostupné bylinky
- mandarinku či jiný citrus
- sójovou omáčku
- olej
Ideální na přípravu je velký skleněný pekáč, kam se vejde vše dohromady, vůně a chutě se prolnou a spojí.
Z mandarinky či jiného citrusu vymačkáme šťávu, přidáme olej a sójovou omáčku, případné bylinky a vytvoříme marinádu. Do ní vložíme očištěné kuře (ideálně čtvrtky) a necháme v lednici marinovat alespoň několik hodin, klidně i do druhého dne.
Očistíme brambory, necháme je ve slupce, nakrájíme na dílky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Dno pekáče vymažeme olejem, navrstvíme na hrubo nakrájenou cibuli a na ní kořenovou zeleninu. Zeleninu a brambory je možné lehce osolit.
Kuře vyndáme z marinády, necháme odpočinout z lednice, pod kůži mu vetřeme bylinkové máslo nebo prošpikujeme slaninou (tu můžeme stejně tak vložit pod kůži nebo na ní). Kuře proložíme s brambory (pod kuřetem budou šťavnaté, nad kuřetem a kolem něj zase opečené), okořeníme podle chutí a možností a přelijeme marinádou.
Vložíme do předem vyhřáté trouby (180 – 200°C) a pečeme nejméně hodinu, klidně i víc. Pečené kuře podáváme s tím, s čím se peklo.