Rychlý boršč

Boršč je skvělá polévka, v klasické variantě ovšem příprava trvá – očistit zeleninu, připravit maso, vše dlouho a pomalu vařit … Ovšemže výsledek stojí za to!

Tato varianta je taková zrychlená varianta. Budeme potřebovat:

  • cca 250 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • jednu bulvu červené řepy
  • 1 – 2 cibule
  • zeleninu pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel – může být i mražená)
  • případně kousek zelí, bramboru, ale jde to i bez nich
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření
  • ocet, rajský protlak
  • smetana (sladká či zakysaná) na dochucení

Na oleji orestujeme cibulku a na ní mleté maso. Okořeníme, přidáme nakrájenou zeleninu pod svíčkovou a chvíli dohromady restujeme. Následně přidáme nakrájenou červenou řepu a zalijeme vývarem nebo vodou.

Přivedeme k varu a vaříme do změknutí zeleniny. Dochutíme octem, rajským protlakem (cukr by neměl být třeba, řepa je nasládlá), případně dosolíme. V talíři můžeme boršč individuálně zjemnit smetanou.