Základní piškot

Základní piškotové těsto, které můžete použít na bublaniny, rolády, dorty, připravíte podle základního poměru:

1 vejce = 1 lžíce mouky = 1 lžíce cukru.

Mouku lze použít polohrubou či hrubou, cukr krupici nebo moučku. Na jeden klasický plech potřebujeme cca 6 vajec, tím pádem 6 lžic mouky a 6 lžic cukru.

S ingrediencemi nakládáme následně:

  1. odměříme mouku a přidáme do ní přidáme cca 1/2 sáčku prášku do pečiva
  2. oddělíme bílky od žloutků
  3. žloutky ušleháme s cukrem do hladka, žloutky musí zbělat a nabýt objem
  4. do směsi zašleháme pomalu mouku, pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat pár lžic vlažné vody
  5. z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh
  6. sníh lehce vmícháme do těsta

Pečeme cca 15 – 20 minut na cca 170 °C.