Základní piškotové těsto, které můžete použít na bublaniny, rolády, dorty, připravíte podle základního poměru:
1 vejce = 1 lžíce mouky = 1 lžíce cukru.
Mouku lze použít polohrubou či hrubou, cukr krupici nebo moučku. Na jeden klasický plech potřebujeme cca 6 vajec, tím pádem 6 lžic mouky a 6 lžic cukru.
S ingrediencemi nakládáme následně:
- odměříme mouku a přidáme do ní přidáme cca 1/2 sáčku prášku do pečiva
- oddělíme bílky od žloutků
- žloutky ušleháme s cukrem do hladka, žloutky musí zbělat a nabýt objem
- do směsi zašleháme pomalu mouku, pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat pár lžic vlažné vody
- z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh
- sníh lehce vmícháme do těsta
Pečeme cca 15 – 20 minut na cca 170 °C.