Ovocný koláč s drobenkou

ovocný koláč s drobenkou

Klasika, která se peče v mnoha domácnostech, kombinace litého těsta, ovoce a žmolenky, drobenky, či také jinak posýpky (na Moravě). Na ovosný koláč budeme potřebovat

  • 2 a 1/2 hrnku hrubé mouky (může být i polohrubá), nebo bezlepková směs na pečení
  • 1 máslo (nebo hera, ale máslo je výrazně chuťově lepší)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru krystal nebo krupice
  • 2 vejce (v případě bezlepkové varianty 4–5, podle velikosti)
  • 1 hrnek hladké mouku (může být i polohrubá, opět lze nahradit bezlepkovou) a 1/2 hrnku cukru krystal nebo krupice na žmolenku
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • ovoce (dle sezóny: meruňky, švestky, jablka, borůvky, rybíz, v zimě např. kompotovaný ananas, kompotované broskve)

Z másla oddělíme cca 1/3 a spolu s hladkou moukou a cukrem vytvoříme žmolenku. Neměla by se lepit, neměla by být úplně sypká. Takové drobné hrudky…

Zbylé 2/3 másla přepustíme a necháme mírně zchladnout. Můžeme do něj nalít studené mléko, které ho zchladí.

Do mísy prosijeme hrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo s mlékem, vejce a vanilkový cukr a vymícháme do těsta. Těsto bude tekuté až polotekuté, je to v pořádku, má tak vypadat.

Stejně tak můžeme koláč začít od vajec, která vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo s mlékem a až poté sypké ingredience. Výsledek bude stejný, těsto které teče podobně jako čerstvý med.

Plech vymažeme a vysypeme moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Na plech nalijeme těsto, naklademe dle chuti ovoce, posypeme žmolenkou a jako celek vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme cca 25 minut, hezky dozlatova.

ovocný koláč s drobenkou
V této variantě jsme na plech dali zhruba v 1/3 borůvky a zbytek doplnil kompotovaný ananas.