Ovocný koláč s drobenkou

Klasika, která se peče v mnoha domácnostech, kombinace litého těsta, ovoce a žmolenky / drobenky. Budeme potřebovat

  • 2 a 1/2 hrnku hrubé mouky (může být i polohrubá)
  • 1 máslo (nebo hera, ale máslo je výrazně chuťově lepší)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru krystal nebo krupice
  • 2 vejce
  • hladkou mouku (může být i polohrubá) a cukr krystal nebo krupice na žmolenku
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • ovoce (dle sezóny – meruňky, švestky, jablka, borůvky, rybíz, v zimě např. kompotovaný ananas …)

Z másla oddělíme cca 1/3 a spolu s hladkou moukou a cukrem vytvoříme žmolenku. Zbylé 2/3 másla přepustíme a necháme mírně zchladnout.

Do mísy prosijeme hrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vanilkový cukr a vymícháme do těsta. Těsto bude tekuté až polotekuté, je to v pořádku, má tak vypadat.

Plech vymažeme a vysypeme moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Na plech nalijeme těsto, naklademe dle chuti ovoce, posypeme žmolenkou a jako celek vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečem cca 25 minut, hezky dozlatova.