Na těsto budeme potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g plnotučného tvarohu
- 600 g bezlepkové samokypřící mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 vajíčka
- vanilkový cukr
- špetka soli
Na náplň:
- cca 2 kg jablek
- jeden pudink (vanilkový nebo malinový)
- mletou skořici
- cca 150 g cukru
- vlašské ořechy
Vypracujeme vláčné těsto a dáme schladit do lednice. Jablka očistíme a nakrouháme na hrubém struhadle. Následně nakrouhaná jablka vymačkáme, aby v nich nebylo moc šťávy, přidáme cukr a pudink a zamícháme.
Pudink nám vtáhne přebytečnou šťávu a vytvoří takový rosůlek.
Těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme placku na pečící papír – vyhneme se tak složitému přenášení těsta, které by se nám jinak potrhalo. Placku naplníme jablky, posypeme skořicí a ořechy a s pomocí pečícího papíru přehneme nejprve z jedné a pak z druhé strany.
Spolu s pečícím papírem přesuneme hotový štrůdl na plech, kde ho potřeme rozšlehaným vejcem a s pomocí vidličky do něj uděláme díry, aby mohla unikat pára.
Pečeme v rozehřáté troubě (cca 180 °C)asi 30–40 minut