Oort je věhlasný mág a vyhlášený kuchař – alespoň od té doby, co si vzal tu svoji temperamentní vílu. Jeho závitky by neurazily ani Výsměška, ale museli byste je podávat ve velkém množství a jako předkrm.
Příprava je lehce náročnější, ale nebojte, výsledek předčí všechna očekávání. Budeme potřebovat:
- kuřecí prsa nebo stehenní řízky na závitky (z prsou to bude jemnější, ze stehýnek zase výraznější)
- hořčici (v podstatě jakou máte rádi)
- lancreský modrý žilkovaný sýr (lze nahradit nivou nebo jiným sýrem s modrou plísní)
- slaninu (takovou, abychom do ní moli zabalit závitky)
- dobré bílé víno
- poměrně velkou a hlubokou pánev
- párátka nebo potravinářský provázek
Maso rozklepeme na asi půlcentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Modrý sýr nakrájíme na hranolky a pojďme dělat závitky: do plátku masa zabalíme jeden nebo dva hranolky modrého sýra (hořčice směrem k sýru) a celé ještě obalíme slaninou. Párátky zajistíme nebo zavážeme provázkem – to je ta nejnáročnější práce.
Na pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a všechny závitky opečeme ze všech stran (slaninka musí být krýsně červená a křupavá). Poté utopíme závitky v bílém víně a dusíme/vaříme alespoň 20 minut. Ze závitků nám vyteče raztavený modrý sýr a spolu s vínem se změní v přelahodný krémový sosík (je potřeba část vína vydusit, ale to poznáte).
Hodí se k tomu jemné brambory, hranolky, nebo jen bílé pečivo. Jestli se udržíte a ochutnáte až na talíři, tak je vaše sebeovládání vskutku obdivuhodné.