Labužnické houbové rizoto

Rizoto jistě každý umí. Toto je záznam aktuálně povedeného experimentu :). Budeme potřebovat:

  • 2 – 3 větší cibule
  • 2 – 3 větší mrkve
  • 350 g mletého masa (mix hovězího a vepřového, pokud možno obojí libové)
  • 2 větší hříbky (průměr klobouku alespoň 10 cm :)) nebo jejich ekvivalent
  • 250 g rýže (v tomto receptu jsem použil jakousi směs od Vitany s paprikou a rajčetem a bylo to moc dobré, ale určitě půjde i klasická)
  • trocha nějakého koření (pepř, já jsem v tomto receptu použil voňavou žlutou čínu – pozor, ne každá směs je dobrá)
  • olivový olej
  • strouhaný parmezán (měl jsem pouze Gran Moravii, ale také to ušlo)

Příprava je snadná, vše „al dente“ a dozlatova (s výjimkou rýže) a pak spojit:

Cibuli očistíme a nakrájíme na hrubo. Mrkev očistíme též a nakrájíme na kostky.  Na oleji orestujeme maso, opepříme, osolíme, okořeníme. Vyndáme z pánve, pokud bylo vepřové prorostlé, zůstane nám tam dostatek oleje a tuku na cibuli, kterou taktéž orestujeme částečně dozlatova, měla by opravdu zůstat na skus. Opět ven z pánve a totéž zvlášť s mrkví (na skus) a hříbky (ty by neměly být tvrdé, chtějí chvilku podusit). Koření (čínu jsem dával do masa, cibule a mrkve, krásně to navoněla a kurkomově nažlutila).

Rýži během toho v pohodě uvaříme na vedlejší plotýnce.

A nyní vše dohromady promíchat, ještě za tepla, a přidat asi 2 – 3 lžíce strouhaného parmezánu, který to krásně spojí, provoní a dosolí. Podáváme v krásném kopečku sypaném sněhem (dalším parmezánem). Kompozice restované cibulky, hub a permezánu stojí za to!