Opilé kuře

Jídlo je velice jednoduché, přitom výborné a lehké. Potřebujeme naporcované kuře (ideální jsou vykostěnná stehýnka), kořenovou zeleninu (může být i mražená), cibuli a láhev sladšího stolního vína. Víno může být bílé i červené. K červenému vínu je dobré na dochucení přidat pár kuliček jalovce.
Do pekáčku dáme na proužky nakrájenou cibuli, nasolené kousky kuřete, na proužky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, podlijeme olivovým olejem a cca 2 dcl vína. Navrch přidáme dva kousky másla. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a dáme do trouby péct. Když nám zelenina a maso trchu znědnou, dolijeme celý zbytek vína (pečená směs musí ve víně plavat) a necháme dopéci doměkka. Podle chuti dosolíme, dopepříme, přidáme trochu cukru nebo octa. Šťávu můžeme lehce zahustit jíškou, škrobem nebo zjemnit smetanou.
Podáváme s brambory, rýží, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Jídlo je velice jednoduché, přitom výborné a lehké. Potřebujeme naporcované kuře (ideální jsou vykostěnná stehýnka), kořenovou zeleninu (může být i mražená), cibuli a láhev sladšího stolního vína. Víno může být bílé i červené. K červenému vínu je dobré na dochucení přidat pár kuliček jalovce.

Do pekáčku dáme na proužky nakrájenou cibuli, nasolené kousky kuřete, na proužky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, podlijeme olivovým olejem a cca 2 dcl vína. Navrch přidáme dva kousky másla. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a dáme do trouby péct. Když nám zelenina a maso trochu zhnědnou, dolijeme celý zbytek vína (pečená směs musí ve víně plavat) a necháme dopéci doměkka. Podle chuti dosolíme, dopepříme, přidáme trochu cukru nebo octa. Šťávu můžeme lehce zahustit jíškou, škrobem nebo zjemnit smetanou.

Podáváme s brambory, rýží, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Pozn.: Vyzkoušejte různé varianty,  nezahušťenou, zahuštěnou jíškou, zahuštěnou škrobem (rozmíchaným ve vodě) a/nebo zjemněnou smetanou. Další varianty dostanete přidáním nebo záměnou koření – určitě lze použít tymián, bazalku, rozmarýnu, apod.