Sýrovo-česneková pomazánka je klasika, všichni ji známe, ale ne každý ji má rád. Na přípravu budeme potřebovat:
- 200 nastrouhaného tvrdého sýra (nejlépe dobrý ementál či sýr podobného typu)
- 100 g taveného smetanového sýra
- majonéza
- 1–4 stroužky českého česneku
- sůl
Nastrouhaný ementál a protlačené stroužky česneku (můžeme ho také nastrouhat na jemném struhadle) a sůl spojíme dvěma taveňáky (tavený sýr, nejlépe ementálové chuti, ale v každém případě roztíratelný, smetanový) a zjemníme majonézou.
Výborná záležitost na chlebíčky, jednohubky, kanapky nebo jen na čerstvé pečivo.
Pozn.: Proč ne třeba eidam nebo goudu místo ementálu? Zkuste jednou s ementálem (leerdamerem apod.) a víckrát horší sýr nepoužijete. Je to o spojení a prolnutí chutí. Ementál chuť má, eidam ne! Tím netvrdím, že nelze eidam použít třeba na smažení, do karbanátků, do pasti na myši apod., ale tahle česneková pomazánka jedině s kvalitním sýrem!
Další pomazánky: