Na základní piškot budeme potřebovat:
- vejce
- cukr moučku
- mouku (polohrubá, hrubá, bezlepková)
- případně prášek do pečiva
- případně smetanu ke šlehání či trochu oleje
Piškotové těsto, které můžete použít na bublaniny, rolády, dorty, připravíte podle základního poměru:
1 vejce = 1 lžíce mouky = 1 lžíce cukru
Mouku lze použít polohrubou či hrubou, cukr krupici nebo moučku. Na jeden klasický plech potřebujeme cca 6 vajec, tím pádem 6 lžic mouky a 6 lžic cukru. Lze samozřejmě použít i bezlepkovou mouku, vajíčka nám tvar udrží.
S ingrediencemi nakládáme následně:
- odměříme mouku a přidáme do ní přidáme cca 1/2 sáčku prášku do pečiva
- oddělíme bílky od žloutků
- žloutky ušleháme s cukrem do hladka, žloutky musí zbělat a nabýt objem
- do směsi zašleháme pomalu mouku, pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat pár lžic vlažné vody
- z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh (vejce by měla být před šleháním dešlí dobu ven z lednice, aby sníh pěkně držel)
- sníh lehce vmícháme do těsta
Pečeme cca 15 – 20 minut na cca 170 °C.
Přijde-li nám základní piškot příliš suchý, je možné ho zvláčnit smetanou ke šlehání nebo trochou oleje. Je ale potřeba přidat o něco více cukru a mouky. A vždy, sníh vmícháváme až na úplný závěr.