Oortovy luxusní závitky


Oort je věhlasný mág a vyhlášený kuchař – alespoň od té doby, co si vzal tu svoji temperamentní vílu. Jeho závitky by neurazily ani Výsměška, ale museli byste je podávat ve velkém množství a jako předkrm.
Příprava je lehce náročnější, ale nebojte, výsledek předčí všechna očekávání. Budeme potřebovat:
kuřecí prsa nebo stehenní řízky na závitky (z prsou to bude jemnější, ze stehýnek zase výraznější)
hořčici (v podstatě jakou máte rádi)
lancreský modrý žilkovaný sýr (lze nahradit nivou nebo jiným sýrem s modrou plísní)
slaninu (takovou, abychom do ní moli zabalit závitky)
dobré bílé víno
poměrně velkou a hlubokou pánev
párátka nebo potravinářský provázek
Maso rozklepeme na asi půlcentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a potřeme svrchu hořčicí. Modrý sýr nakrájíme na hranolky a pojďme dělat závitky: do plátku masa zabalíme jeden nebo dva hranolky modrého sýra a celé ještě obalíme slaninou. Párátky zajistíme nebo zavážeme provázkem – to je ta nejnáročnější práce.
Na pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a všechny závitky opečeme ze všech stran (slaninka musí být krýsně červená a křupavá). Poté utopíme závitky v bílém víně a dusíme/vaříme alespoň 20 minut. Ze závitků nám vyteče raztavený modrý sýr a spolu s vínem se změní v přelahodný krémový sosík (je potřeba část vína vydusit, ale to poznáte).
Hodí se k tomu jemné brambory, hranolky, nebo jen bílé pečivo. Jestli se udržíte a ochutnáte až na talíři, tak je vaše sebeovládání vskutku obdivuhodné.

Oort je věhlasný mág a vyhlášený kuchař – alespoň od té doby, co si vzal tu svoji temperamentní vílu. Jeho závitky by neurazily ani Výsměška, ale museli byste je podávat ve velkém množství a jako předkrm.

Příprava je lehce náročnější, ale nebojte, výsledek předčí všechna očekávání. Budeme potřebovat:

  • kuřecí prsa nebo stehenní řízky na závitky (z prsou to bude jemnější, ze stehýnek zase výraznější)
  • hořčici (v podstatě jakou máte rádi)
  • lancreský modrý žilkovaný sýr (lze nahradit nivou nebo jiným sýrem s modrou plísní)
  • slaninu (takovou, abychom do ní moli zabalit závitky)
  • dobré bílé víno
  • poměrně velkou a hlubokou pánev
  • párátka nebo potravinářský provázek

Maso rozklepeme na asi půlcentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Modrý sýr nakrájíme na hranolky a pojďme dělat závitky: do plátku masa zabalíme jeden nebo dva hranolky modrého sýra (hořčice směrem k sýru) a celé ještě obalíme slaninou. Párátky zajistíme nebo zavážeme provázkem – to je ta nejnáročnější práce.

Na pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a všechny závitky opečeme ze všech stran (slaninka musí být krýsně červená a křupavá). Poté utopíme závitky v bílém víně a dusíme/vaříme alespoň 20 minut. Ze závitků nám vyteče raztavený modrý sýr a spolu s vínem se změní v přelahodný krémový sosík (je potřeba část vína vydusit, ale to poznáte).

Hodí se k tomu jemné brambory, hranolky, nebo jen bílé pečivo. Jestli se udržíte a ochutnáte až na talíři, tak je vaše sebeovládání vskutku obdivuhodné.