Kuře na houbách je podobné jako hovězí na houbách, jen je doba přípravy výrazně kratší. Jednoduchý a chutný recept, pokud máte nějaké houby. Nejlépe hříbky nebo lišky.
Na kuře na houbách budeme potřebovat:
- horní kuřecí stehna, ideálně vykostěná
- cibuli
- smetanu (10 – 12%)
- houby (čerstvé nebo sušené)
- pepř, sůl, houbové koření
- olej na orestování
Vykostěné maso zbavené kůže a chrupavek nakrájíme na větší kousky a orestujeme na zpěněné cibulce. Nemáme-li vykostěná stehna a nechce se nám vykosťovat, dáme celá, klidně i s kůží.
Osolíme, opepříme, přidáme pokrájené houby (pokud byly sušené, je třeba je dopředu namočit – do hrnce je dáváme společně s výluhem) a necháme dusit do měkka. Pokud jsme měli maso s kostmi, v tuto chvíli vyndáme a obereme od kostí.
Následně maso vrátíme zpět do hrnce, přidám smetanu, zahustíme jíškou nebo trochou mouky rozmíchané v mléce a dochutíme. Podáváme s rýží, těstovinami, noky, houskovým knedlíkem, vařenými nebo pečenými bramborami nebo s chlebem.