Lovecký chléb V.V.

Když si arcikancléř čas od času vyrazí na lov, kuchyně NU (Neviditelná univerzita – jedna z hlavních atrakcí Ankh-Morporku) mu připraví velmi prostou malou svačinu, jejíž příprava nezabere víc než dvě tři hodinky. Jak je vidět, Vzoromil Výsměšek je muž velice skromný. 
Ingredience:
1 bochník chleba (pokud možno kulatý a co největší)
náplně dle možností a chutí lovců
omáčka Ohó-ohó

Postup:
Chlebu uřízneme vršek ve velikosti pokličky a vnitřek vydlabeme. Podle tvaru a konzistence bochníku je někdy výhodnější plnit ze strany, nebo chléb jen naříznout – tak aby po naplnění vypadal co nejnenápadněji. Jako obyčejný chleba.
Vydlabanou střídku z části rozdrobíme na velmi malé drobečky, kterými budeme náplně oddělovat. Drobení je vhodná práce pro nevyužité členy rodiny, otravné tchýně, apod. Stejnou práci ovšem zastane lépe a rychleji mixér, a bez řečí.
Do vydlabaného chleba vložíme jednu náplň a zasypeme velmi tenkou vrstvou drobečků, jen tak, abychom vyplnili mezírky a aby se nám vrstvy hezky spojily. A pokračujeme další zvolenou náplní, dokud není chléb vrchovatý.
Je dobré chléb poněkud přeplnit, náplně si totiž trochu sednou. Zcela přeplněný chléb zakryjeme dříve odříznutou částí, zabalíme do utěrky a zatížíme. Měli bychom jej nechat nějakou dobu uležet (podle kuchařů NU cca 6 hodin), ale to už záleží na situaci. Původně to bylo zřejmě míněno tak, že se chléb plnil večer, aby si ho mohl Výsměšek dát v šest hodin ráno někde na posedu nebo v houští k snídani.
K chlebu přidáme omáčku Ohó-ohó, nakládané cibulky, sladkokyselé okurky, nějaké to víno (lépe červené), prostě cokoliv, na co si arcikancléř může vzpomenout.
Jeden průměrně velký bochník vystačí tak akorát pro arcikancléře, což odpovídá tak čtyřem současným průměrným lidem.

Náplně:
Co koho napadne, například:
1) Slanina na cibulce – slanina nakrájená na kousky osmažená na cibulce. Poměr 1:1. Doporučení: Veškeré smažení se děje na kvalitním olivovém oleji půl napůl s rozpuštěným máslem – opravdovým od kraviček.
2) Opeřenec na bazalce – kuřecí nebo krůtí maso (bílé, tj. prsíčka) nakrájené na plátky nebo na kousky, osolené, opepřené a obazalkované rychle orestované na směsi oleje a másla. Doporučení: Jsou lepší tenké plátky, jemně naklepané.
3) Drůbeží játra na cibulce – nejdřív se restuje cibulka, pak se přidají játra, orestují se, opepří, omuškátují (oříškem, příp. květem, máte-li šafrán, můžete přidat tři blizničky), a podusí. Až poté se solí! Varianty: Játra je možné při dušení podlít vínem, nebo na závěr zjemnit trochou smetany – té husté, nikoli odtučněné.
4) Žampiony s vejci – nebo i jiné houby. Na plátky nakrájené očištěné houby orestujeme na másle s olejem, přidáme trochu pepře, drcený kmín, podusíme, osolíme a vmícháme vajíčka. Varianty: Zajímavá je varianta bez vajec, zato však se sýrem a smetanou. K podušeným houbám dáme roztavit, či rozpustit tavený sýr, je vhodné přilévat smetanu a sýru s roztavením pomáhat vařečkou. Výsledná konzistence je velmi hustá sýrová omáčka s žampiony.
5) Cokoli dalšího masitého i jiného – zkoušeli jsme i dušenou kořenovou zeleninu, určitě by šlo jakékoli pečené nebo uzené maso, snad i poctivá klobása (z masa, nikoli typ A.S.P. Kolík).

Omáčka Ohó-ohó
To je problém, tu dnes nedostanete, recept je přísně střežený, některé ingredience jsou nezákonné. Následující varianta se té pravé blíží asi tak jako bouchací kulička jaderné bombě, ale zas o to je méně obětí:
Jemně nakrájenou cibulku zpěníme na oleji s máslem a osmažíme do zlatova. Přídáme hustý masový vývar (lenoši mohou použít i masox a vodu). Přidáme červené víno (nemusí být suché, naopak, sladší je lepší, velmi vhodné je portské). Přidáme trochu rajského protlaku, švestková povidla, trochu sladké sojové omáčky, kořeníme pepřem, mletým zázvorem a novým kořením. Podle chuti přidáme buď chili koření, chili omáčku nebo tabasco, případně vše dohormady. Zahustíme trochou tmavé jíšky (hladká mouka osmažená do růžova až červena na másle). Vše je potřeba průběžně ochutnávat a přísady balancovat. Výslednou omáčku můžeme přecedit, event. rozmixovat, ale až poté, co vyndáme kuličky nového koření.
Jste-li hraví, můžete omáčku vyrábět současně s náplněmi – poté co danou náplň přemístíte do bochníku, rozpustíte daný výpek, event. připečené kousky v pánvi trochou vývaru s vínem a sléváte stranou. Vzniklá směs vám dá základ omáčky. A taky nemusí pánev po každé náplni mýt.

Závěrem:
Zbyde Vám spousta střídky. Co s ní? Výborně se hodí k omáčce Ohó-ohó, nebo z ní můžete připravit chlebovou polévku (recept č.XY). Tu ale Výsměškovi nenabízejte.