Dýňová kaše

Úplně stejně, jako děláte bramborovou kaši, lze vyrobit i poněkud barevnější kaši dýňovou. Budete na to potřebovat dýni typu Hokaido – nový typ dýně, prý úžasně zdravé, oproti ostatním dýním menší, obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a také polysacharidů – prostě takový větší oranžový brambor.

Budeme potřebovat

  • 1 Hokaido dýni (podle velikosti dýně a strávníků pro 2 – 4 strávníky)
  • trochu strouhaného parmezánu (Parmigiano Reggiana, ale Gran Moravia nebo jiný půjde také) – ale lze ho vynechat, dýňová kaše bude lehčí
  • mléko, máslo – opět lze vynechat, pokud chcete kaši dietní
  • sůl, muškátový květ

Dýni očistíme, ale neloupeme (ve slupce je vždy nejvíc dobrot, navíc se v pohodě uvaří). Rozkrájíme, odstraníme část s jádry, zbytek rozkrájíme na kostky. Uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu až na trochu slijeme (nebo použijeme jako vývar na polévku), dýni rozšťoucháme, přidáme parmezán, máslo, mléko a muškátový květ a vyšleháme (rozmixujeme). Podle chuti dosolíme.

Výsledek si nijak nezadá s tou nejlepší bramborovou kaší, jen je o něco více oranžový. Ideální např. řízkům, rybě, grilované krkovičce, smaženému sýru, květáku apod.