Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá buchta, výsledek za to ale stojí.
Ingredience na těsto
- 200 g cukru
- 200 g másla
- 400 g mouky (může být i bezlepková)
- 4 lžíce kakaa
- 2 vejce
- prášek do pečiva
Ingredience na tvarohový vršek
- 2 tvarohy á 250 g
- 1 kysaná smetana á 250 g, nebo jogurt či sladká smetana ke šlehání
- 200 g cukru
- 1/2 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce oleje
Máslo necháme změknout, poté jej rukou nebo vařečkou smícháme cukrem, moukou, kakaem, dvěma vejci a práškem do pečiva. Těsto by mělo mít konzistenci měkké modelíny, ale nemělo by se lepit, budeme ho vymačkávat na plech. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky, ale ne moc, aby korpus nebyl suchý.
Tvarohový koláč je dvouvrstvý, takže na druhou vrstvu pudink rozmícháme v mléce, vyšleháme s tvarohem, smetanou či jogurtem, cukrem a vejci, přidáme 2 lžíce rumu a olej. Výslednou směs nalijeme na těsto vymačkané na plechu.
Dáme opatrně do předehřáté trouby. Opatrně proto, že vršek je v tuto chvíli tekutý, tak abychom ho nevylili. Je dobré použít i plech s vyšším okrajem. Pečeme na cca 170° C 45 minut.
Nejlepší je až druhý den, kdy se spojí tvarohová náplň s těstem…