Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá buchta, výsledek za to ale stojí.

Ingredience na těsto

  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 400 g mouky (může být i bezlepková)
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva

Ingredience na tvarohový vršek

  • 2 tvarohy á 250 g
  • 1 kysaná smetana á 250 g, nebo jogurt či sladká smetana ke šlehání
  • 200 g cukru
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje

Máslo necháme změknout, poté jej rukou nebo vařečkou smícháme cukrem, moukou, kakaem, dvěma vejci a práškem do pečiva. Těsto by mělo mít konzistenci měkké modelíny, ale nemělo by se lepit, budeme ho vymačkávat na plech. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky, ale ne moc, aby korpus nebyl suchý.

vymačkané těsto na plechu
Těsto vymačkáme rukou rovnoměrně na plech.

Tvarohový koláč je dvouvrstvý, takže na druhou vrstvu pudink rozmícháme v mléce, vyšleháme s tvarohem, smetanou či jogurtem, cukrem a vejci, přidáme 2 lžíce rumu a olej. Výslednou směs nalijeme na těsto vymačkané na plechu.

tvarohový koláč na plechu
Na těsto nalijeme tvarohovou směs, posypeme kokosem a opatrně dáme do trouby.

Dáme opatrně do předehřáté trouby. Opatrně proto, že vršek je v tuto chvíli tekutý, tak abychom ho nevylili. Je dobré použít i plech s vyšším okrajem. Pečeme na cca 170° C 45 minut.

upečený tvarohový koláč
Upečeno.

Nejlepší je až druhý den, kdy se spojí tvarohová náplň s těstem…

tvarohový koláč
Teď už jen sníst.