Výroba domácího cinzana není nijak těžká ani drahá, ale vyžaduje místo, demižón a čas.
Základem na jednu dávku (děláme dvojitou, máme demižón na 10 litrů) budou
- 3 litry vody
- 1,5 kg cukru krupice
které svaříme, necháme vychladnout a nalijeme do nádoby na kvašení.
Dále přidáme:
- 0,5 kg propláchnuté rýže
- 1 citron nakrájený na kolečka
- 7 hřebíčků
- 1/2 balíčku hrozinek
- 1 celou skořici
- 1 droždí
Droždí přidáváme až úplně nakonec, kdy už nebudeme s nádobou hýbat (pokojová teplota, pokud možno tmavší místo), zakryjeme celofánem nebo igelitem a propícháme otvory. Stáčíme po 6ti týdnech, vychladíme a podáváme s kolečkem citronu.
Zkušenosti:
První várku jsme dělali s kombinací citrónu a limetky, která to krásně ovoněla. Nechali jsme v demižónu asi o týden víc, nijak to tomu neuškodilo. Chuť je sladká s mírnou nakyslostí a vůní limetky, velice mírný hořký podtón tomu dodává na zajímavosti.
Do druhé várky zkusíme přidat další koření: muškátový oříšek nebo květ, tymián, příp i nové koření. A limetky neměli, tak zkusíme kombinace citrónu a pomeranče.