Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu budeme potřebovat:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru (moučka, krupice)
- 6 lžic samokypřící mouky (může být i jiná bezlepková, mouky se dají kombinovat)
- 200–250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový pudink
- ovoce, oříšky nebo čokoláda podle chutí
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, žloutky do mísy pro základ těsta, bílky do něčeho, v čem je budeme šlehat. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme z nich tuhý sníh.
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme smetanu, mouku a pudink. Základ těsta by měl být poměrně tuhý, neměl by být tekutý, sníh z bílků ho zjemní. Sníh do základu těsta vmícháváme jemně, pomalu, trpělivě, aby nám neutekly bublinky.
Výsledné těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Bublanina by měla mít něco navíc, než klasický piškot, proto do těsta přidáme ovoce nebo jiné přísady podle chuti.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C cca 20 minut.
Vyzkoušené kombinace náplní:
- Skvělé jsou sušené švestky. Pokud jsou opravdu hodně suché, namočte je přes noc do něčeho dobrého alkoholického (rum, Cointreau, Grand Marnier, slivovice).
- Čokoláda a oříšky. Čokoládu stačí nasekat nožem, lze ji i nastrouhat (na obrázku výše je kombinace obojího).
- Kompotované broskve. Je potřeba je nechat pořádně odkapat a nakrájet na menší kousky, jinak klesnou ke dnu.
- Džem nebo marmeláda. Skvělý je například pomerančový džem nebo hrušková povidla.