Nejprve o koňaku Grand Marnier – je drahý, ušlechtilý, s příchutí červeného pomeranče, bergamotu a karamelu, a je neuvěřitelně dobrý! Dávat ho do paštiky je rozmařilost, proto recept uvedu i ve variantě s náhražkou této dobroty.
Budeme potřebovat
- cca 1/2 kg kuřecích jater (jiné ptactvo je povoleno)
- 1 větší cibule
- 50 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- koňak Grand Marnier nebo pomerančovou kůru naloženou v bílém rumu nebo koňaku
- pepř, sůl, muškátový oříšek nebo květ
Připravíme klasická játra na cibulce, jen po prvním orestování přidáme asi 2 lžíce koňaku (nebo připraveného výluhu). Necháme zchladnout a poté rozmixujeme s máslem a smetanou. Smetanu raději přidáváme postupně, aby výsledná paštika nebyla příliš řídká. Pro zvýraznění chuti můžeme opět přidat dvě lžíce koňaku nebo našeho výluhu, klidně i s trochou naložené pomerančové kůry.