Základní piškot

piškot

Na základní piškot budeme potřebovat:

  • vejce
  • cukr moučku
  • mouku (polohrubá, hrubá, bezlepková)
  • případně prášek do pečiva
  • případně smetanu ke šlehání či trochu oleje

Piškotové těsto, které můžete použít na bublaniny, rolády, dorty, připravíte podle základního poměru:

1 vejce = 1 lžíce mouky = 1 lžíce cukru

Mouku lze použít polohrubou či hrubou, cukr krupici nebo moučku. Na jeden klasický plech potřebujeme cca 6 vajec, tím pádem 6 lžic mouky a 6 lžic cukru. Lze samozřejmě použít i bezlepkovou mouku, vajíčka nám tvar udrží.

S ingrediencemi nakládáme následně:

  1. odměříme mouku a přidáme do ní přidáme cca 1/2 sáčku prášku do pečiva
  2. oddělíme bílky od žloutků
  3. žloutky ušleháme s cukrem do hladka, žloutky musí zbělat a nabýt objem
  4. do směsi zašleháme pomalu mouku, pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat pár lžic vlažné vody
  5. z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh (vejce by měla být před šleháním dešlí dobu ven z lednice, aby sníh pěkně držel)
  6. sníh lehce vmícháme do těsta

Pečeme cca 15 – 20 minut na cca 170 °C.

Přijde-li nám základní piškot příliš suchý, je možné ho zvláčnit smetanou ke šlehání nebo trochou oleje. Je ale potřeba přidat o něco více cukru a mouky. A vždy, sníh vmícháváme až na úplný závěr.