Máte-li rádi Walkersky (= opravdové máslové sušenky), upečte si vlastní. Potřebujete:
- spoustu másla (1 celé, 250 g)
- 125 g cukru (moučka)
- 300 g hladké mouky (nebo o fous více, po zkušenostech dáváme tak 350 g, jsou hodně máslové :-))
- prášek do pečiva
- 1 žloutek
- špetku soli
- 2 cl něčeho dobrého alkoholického (volitelně)
Máslo nechte v teple změknout, důkladně ho rozetřete s cukrem, přidejte mouku, ve které jste předem rozmíchali prášek do pečiva se solí. Vypracujte těsto, které nechte posléze min. 2 hodiny odpočinout v lednici.
Abyste ty dvě hodiny přečkali, vypijte připravený životabudič. Těsto vyválejte do válečků o průměru 2 cm a nakrájejte na max. 1 cm silné plátky. Ty poklaďte na plech vyložený pečicím papírem (nechte mezery, sušenky se zvětší), vidličkou jim vytlačte texturu a pečte v předehřáté troubě při cca 180 stupních (160 stupňů v horkovzdušné) dozlatova.
Máslové sušenky (walkersky) – praktické rady:
- Siláci zvládnou zpracovat těsto vařečkou, méně silní ať klidně použijí ruce.
- V lednici někdy necháváme klidně přes noc, potom je potřeba těsto znovu zpracovat do stavu formovatelné tuhé plastelíny. Tady je nejtěžší okamžik – těsto musí být dostatečně měkké, aby šlo válet a nedrobilo se, přitom dostatečně tuhé, aby šli vzniklí „hadi“ krájet.
- Je dobré si sušenky připravit na pečicí papíry / plechy předem, pak už jenom péct. Jedna várka trvá cca 8 – 10 minut, chce to hlídat a vyndavat plechy, jakmile mají sušenky požadovanou (zlatou) barvu.