Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni typu Hokaido – nový typ dýně, prý úžasně zdravé, oproti ostatním dýním menší, obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a také polysacharidů – prostě takový větší oranžový brambor.
Budeme potřebovat
- 1 dýni (podle velikosti dýně a strávníků pro 2 – 4 strávníky)
- 1 větší cibuli
- trochu strouhaného parmezánu (Parmigiano Reggiana, ale Gran Moravia nebo jiný půjde také) – ale lze ho vynechat, dýňová polévka bude lehčí
- olej, máslo, příp smetana na zjemnění
- sůl, pepř, muškátový květ
- rohlík nebo housku na krutony (nebo i krutony kupované, např. bruschetky)
Dýni očistíme, ale neloupeme (ve slupce je vždy nejvíc dobrot, navíc se v pohodě uvaří). Rozkrájíme, odstraníme část s jádry, zbytek rozkrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme, klidně nahrubo.
Ve větším hrnci orestujeme na oleji či másle cibuli dozlatova. Přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ nebo oříšek (ne celý, nastrouhaný :-)) a uvaříme v osolené vodě do měkka. Směs v hrnci rozšťoucháme nebo rozmixujeme, přidáme případný parmezán, nebo smetanu a podle chuti dosolíme. Výsledek by měl být hustý, ale stále by to měla být polévka, ne kaše, takže je možné případně doředit vývarem, horkou vodou nebo smetanou.
Na trošce oleje nebo másla opečeme rohlík nebo housku nakrájené na kostičky a při podávání do polévky přidáme. Polévka krásně zahřeje a zasytí, zvláště za podzimních večerů. 🙂