Cibulačka po anglicku je recept získaný od dvou opravdu velkých anglických dam, které jezdí v motorce se sajdkárou po Anglii a vaří neuvěřitelné anglické domácí dobroty (seriál Two Fat Ladies / Dvě dámy při těle). Tohle je jedna z jejich dobrot, chutná, levná a neuvěřitelně snadná.
Potřebujeme:
- cibuli (hodně)
- silný hovězí vývar
- modrý žilkovaný sýr
- máslo, sádlo či olej
- pivo
- pepř, sůl, případně další bylinky (bazalka, tymián, rozmarýna, ale jen lehce)
Spoustu cibule nakrájíme nahrubo a dáme na olej nebo na máslo restovat do zlatova až do hněda – podle toho, jaký stupeň karamelizace cibule vyžadujeme. Cibuli mícháme, aby se nám nepřichytila.
Opepříme a přilijeme silný hovězí vývar a trochu piva (skleničku, zbytek můžeme preventivně dopít ☺). Pivo by mělo být spíše britské, ne moc hořké, u nás bych spíš volil tmavé pivo, které je sladší.
Provaříme asi čtvrt hodiny a přidáme nakrájený „lancreský“ modrý žilkovaný sýr nebo (Niva, Rokfór, Gorgonzola). Rozvaříme, případně osolíme (opatrně, sýr je hodně slaný, vývar taky), lehce opepříme a a můžeme podávat. Do polévky můžeme na talíři přidat opečenou housku nebo chléb.
Cibulačka po anglicku není samozřejmě jediný recept oněch proslulých Angličanek. Pokud by Vás zajímalo, jak dvě dámy lehce při těle vaří, zde je odkaz: