Vajíčková pomazánka se skládá z:

  • 3–4 vajec
  • pomazánkového másla
  • soli (a případně dochucovadla)
  • hořčice
  • příp. trošky kari nebo kurkumy
  • příp. 50 g strouhaného parmezánu

Natvrdo uvařená vejce vidličkou rozdrobíme, nebo nastrouháme na jemném struhadle, vmícháme do pomazánkového másla (pokud nám ho už EU nezakázala), dochutíme trochou hořčice a vegety (odpůrci vegety nechť si okoření vlastnoručně sušenými nebo čerstvými bylinkami).

Kurkumou můžeme docílit výraznější barvu, ale opatrně, neměla by přehlušit chuť zbylých ingrediencí. Když to přeženete, bude vajíčková pomazánka nahořklá. Kari je o něco lepší varianta, také to ožlutí a ještě příjemně ovoní, ale ne všichni ho mají rádi.

Jemně strouhaný parmezán dodá pomazánce další chuť a dimenzi. Vyzkoušejte a už nikdy nebudete chtít pomazánku bez něj.

Ideální k čerstvému pečivu, které jsme si akorát upekli, např. čerstvý bezlepkový chléb.

Nevážná poznámka autora

Jak je vidno, i tak nekomplikovaný recept má své zcela vážné komplikace:

  • VELIKOST VAJEC: nelze například uvařit 3 a půl vejce. Nebo jde? 🙂
  • POMAZÁNKOVÉ MÁSLO – tuto pochutinu ze smetany, sušeného mléka, sušené syrovátky, bramborového škrobu, soli a smetanové kultury nám bruselští „majoři“ tak záviděli, že ji chtěli z trhu vymazat.
    Tedy přejmenovat, aby náhodou islandského turistu nemátl nápis „Pomazánkové MÁSLO“ – jako by ten kvaziviking uměl česky. Dle mého soukromého názoru ho možná zajímají zdejší gurmánské i jiné speciality (určitě pivo, možná též „krev a mlíko“), ale že by pásl zrovna po pomazánkovém másle?
    Nevadí, vše se urovnalo, válka se nekonala, POMAZÁNKOVÉ cosi je tu stále s námi.
  • VEGETA: podobná kategorie jako masox, kečup, magi – hlavně nezmiňujte, že to používáte, a v případě, že zvete na oběd pana Polreicha, tak předem zamkněte do trezoru (ona dochucovadla, nikoli Polreicha).
Tohle je samozřejmě také skvělé jídlo, přidal bych ještě máslo. Foto: congerdesign z Pixabay

Až vám přestane chutnat vajíčková pomazánka, zkuste nějakou jinou:

Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

11 měsíců ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

4 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

8 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

9 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago