Nápoje

Domácí cinzano

Právě naložené cinzano, začíná kvasit.

Výroba domácího cinzana není nijak těžká ani drahá, ale vyžaduje místo, demižón a čas.

Základem na jednu dávku (děláme dvojitou, máme demižón na 10 litrů) budou

  • 3 litry vody
  • 1,5 kg cukru krupice

které svaříme, necháme vychladnout a nalijeme do nádoby na kvašení.

Dále přidáme:

  • 0,5 kg propláchnuté rýže
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 7 hřebíčků
  • 1/2 balíčku hrozinek
  • 1 celou skořici
  • 1 droždí

Droždí přidáváme až úplně nakonec, kdy už nebudeme s nádobou hýbat (pokojová teplota, pokud možno tmavší místo), zakryjeme celofánem nebo igelitem a propícháme otvory. Stáčíme po 6ti týdnech, vychladíme a podáváme s kolečkem citronu.

Zkušenosti:

První várku jsme dělali s kombinací citrónu a limetky, která to krásně ovoněla. Nechali jsme v demižónu asi o týden víc, nijak to tomu neuškodilo. Chuť je sladká s mírnou nakyslostí a vůní limetky, velice mírný hořký podtón tomu dodává na zajímavosti.

Do druhé várky zkusíme přidat další koření: muškátový oříšek nebo květ, tymián, příp i nové koření. A limetky neměli, tak zkusíme kombinace citrónu a pomeranče.

Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

4 měsíce ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

3 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

8 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago

Bezlepkový chléb se zkušenostmi

Ingredience: cca 250 ml vody (teplejší, cca 35–40 stupňů)200 ml bezlaktózového mléka – lze bez…

10 roky ago