Jídlo je velice jednoduché, přitom výborné a lehké. Potřebujeme naporcované kuře (ideální jsou vykostěnná stehýnka), kořenovou zeleninu (může být i mražená), cibuli a láhev sladšího stolního vína. Víno může být bílé i červené. K červenému vínu je dobré na dochucení přidat pár kuliček jalovce.
Do pekáčku dáme na proužky nakrájenou cibuli, nasolené kousky kuřete, na proužky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, podlijeme olivovým olejem a cca 2 dcl vína. Navrch přidáme dva kousky másla. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a dáme do trouby péct. Když nám zelenina a maso trchu znědnou, dolijeme celý zbytek vína (pečená směs musí ve víně plavat) a necháme dopéci doměkka. Podle chuti dosolíme, dopepříme, přidáme trochu cukru nebo octa. Šťávu můžeme lehce zahustit jíškou, škrobem nebo zjemnit smetanou.
Podáváme s brambory, rýží, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Jídlo je velice jednoduché, přitom výborné a lehké. Potřebujeme naporcované kuře (ideální jsou vykostěnná stehýnka), kořenovou zeleninu (může být i mražená), cibuli a láhev sladšího stolního vína. Víno může být bílé i červené. K červenému vínu je dobré na dochucení přidat pár kuliček jalovce.

Do pekáčku dáme na proužky nakrájenou cibuli, nasolené kousky kuřete, na proužky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, podlijeme olivovým olejem a cca 2 dcl vína. Navrch přidáme dva kousky másla. Přidáme nové koření, pepř a bobkový list a dáme do trouby péct. Když nám zelenina a maso trochu zhnědnou, dolijeme celý zbytek vína (pečená směs musí ve víně plavat) a necháme dopéci doměkka. Podle chuti dosolíme, dopepříme, přidáme trochu cukru nebo octa. Šťávu můžeme lehce zahustit jíškou, škrobem nebo zjemnit smetanou.

Podáváme s brambory, rýží, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.

Pozn.: Vyzkoušejte různé varianty,  nezahušťenou, zahuštěnou jíškou, zahuštěnou škrobem (rozmíchaným ve vodě) a/nebo zjemněnou smetanou. Další varianty dostanete přidáním nebo záměnou koření – určitě lze použít tymián, bazalku, rozmarýnu, apod.

Share
MvZ

Published by
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

11 měsíců ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

4 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

8 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

9 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago