Sladkosti

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá buchta, výsledek za to ale stojí.

Ingredience na těsto

  • 200 g cukru
  • 200 g másla
  • 400 g mouky (může být i bezlepková)
  • 4 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva

Ingredience na tvarohový vršek

  • 2 tvarohy á 250 g
  • 1 kysaná smetana á 250 g, nebo jogurt či sladká smetana ke šlehání
  • 200 g cukru
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce oleje

Máslo necháme změknout, poté jej rukou nebo vařečkou smícháme cukrem, moukou, kakaem, dvěma vejci a práškem do pečiva. Těsto by mělo mít konzistenci měkké modelíny, ale nemělo by se lepit, budeme ho vymačkávat na plech. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky, ale ne moc, aby korpus nebyl suchý.

Těsto vymačkáme rukou rovnoměrně na plech.

Tvarohový koláč je dvouvrstvý, takže na druhou vrstvu pudink rozmícháme v mléce, vyšleháme s tvarohem, smetanou či jogurtem, cukrem a vejci, přidáme 2 lžíce rumu a olej. Výslednou směs nalijeme na těsto vymačkané na plechu.

Na těsto nalijeme tvarohovou směs, posypeme kokosem a opatrně dáme do trouby.

Dáme opatrně do předehřáté trouby. Opatrně proto, že vršek je v tuto chvíli tekutý, tak abychom ho nevylili. Je dobré použít i plech s vyšším okrajem. Pečeme na cca 170° C 45 minut.

Upečeno.

Nejlepší je až druhý den, kdy se spojí tvarohová náplň s těstem…

Teď už jen sníst.
Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

11 měsíců ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

8 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

9 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago

Bezlepkový chléb se zkušenostmi

Ingredience: cca 250 ml vody (teplejší, cca 35–40 stupňů)200 ml bezlaktózového mléka – lze bez…

10 roky ago