Pečené kuře na zelenině a mandarinkách je jednoduchý a přitom chutný recept pro milovníky drůbeže, lehké kuchyně francouzského typu. Připravíme si:
Ideální na přípravu je velký skleněný pekáč, kam se vejde vše dohromady, vůně a chutě se prolnou a spojí.
Z mandarinky či jiného citrusu vymačkáme šťávu, přidáme olej a sójovou omáčku, případné bylinky a vytvoříme marinádu. Do ní vložíme očištěné kuře (ideálně čtvrtky) a necháme v lednici marinovat alespoň několik hodin, klidně i do druhého dne.
Očistíme brambory, necháme je ve slupce, nakrájíme na dílky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Dno pekáče vymažeme olejem, navrstvíme na hrubo nakrájenou cibuli a na ní kořenovou zeleninu. Zeleninu a brambory je možné lehce osolit.
Kuře vyndáme z marinády, necháme odpočinout z lednice, pod kůži mu vetřeme bylinkové máslo nebo prošpikujeme slaninou (tu můžeme stejně tak vložit pod kůži nebo na ní). Kuře proložíme s brambory (pod kuřetem budou šťavnaté, nad kuřetem a kolem něj zase opečené), okořeníme podle chutí a možností a přelijeme marinádou.
Vložíme do předem vyhřáté trouby (180 – 200°C) a pečeme nejméně hodinu, klidně i víc. Pečené kuře podáváme s tím, s čím se peklo.
Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…
Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…
Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…
Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…
Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…
Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…