Klasika, která se peče v mnoha domácnostech, kombinace litého těsta, ovoce a žmolenky, drobenky, či také jinak posýpky (na Moravě). Na ovosný koláč budeme potřebovat
Z másla oddělíme cca 1/3 a spolu s hladkou moukou a cukrem vytvoříme žmolenku. Neměla by se lepit, neměla by být úplně sypká. Takové drobné hrudky…
Zbylé 2/3 másla přepustíme a necháme mírně zchladnout. Můžeme do něj nalít studené mléko, které ho zchladí.
Do mísy prosijeme hrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, rozpuštěné máslo s mlékem, vejce a vanilkový cukr a vymícháme do těsta. Těsto bude tekuté až polotekuté, je to v pořádku, má tak vypadat.
Stejně tak můžeme koláč začít od vajec, která vyšleháme s cukrem, poté přidáme máslo s mlékem a až poté sypké ingredience. Výsledek bude stejný, těsto které teče podobně jako čerstvý med.
Plech vymažeme a vysypeme moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Na plech nalijeme těsto, naklademe dle chuti ovoce, posypeme žmolenkou a jako celek vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme cca 25 minut, hezky dozlatova.
Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…
Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…
Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…
Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…
Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…
Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…