Recepty

Máslové sušenky á la WALKERS

Máte-li rádi Walkersky (= opravdové máslové sušenky), upečte si vlastní. Potřebujete:

  • spoustu másla (1 celé, 250 g)
  • 125 g cukru (moučka)
  • 300 g hladké mouky (nebo o fous více, po zkušenostech dáváme tak 350 g, jsou hodně máslové :-))
  • prášek do pečiva
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 2 cl něčeho dobrého alkoholického (volitelně)

Máslo nechte v teple změknout, důkladně ho rozetřete s cukrem, přidejte mouku, ve které jste předem rozmíchali prášek do pečiva se solí. Vypracujte těsto, které nechte posléze min. 2 hodiny odpočinout v lednici.

Abyste ty dvě hodiny přečkali, vypijte připravený životabudič. Těsto vyválejte do válečků o průměru 2 cm a nakrájejte na max. 1 cm silné plátky. Ty poklaďte na plech vyložený pečicím papírem (nechte mezery, sušenky se zvětší), vidličkou jim vytlačte texturu a pečte v předehřáté troubě při cca 180 stupních (160 stupňů v horkovzdušné) dozlatova.

Máslové sušenky (walkersky) – praktické rady:

  • Siláci zvládnou zpracovat těsto vařečkou, méně silní ať klidně použijí ruce.
  • V lednici někdy necháváme klidně přes noc, potom je potřeba těsto znovu zpracovat do stavu formovatelné tuhé plastelíny. Tady je nejtěžší okamžik – těsto musí být dostatečně měkké, aby šlo válet a nedrobilo se, přitom dostatečně tuhé, aby šli vzniklí „hadi“ krájet.
  • Je dobré si sušenky připravit na pečicí papíry / plechy předem, pak už jenom péct. Jedna várka trvá cca 8 – 10 minut, chce to hlídat a vyndavat plechy, jakmile mají sušenky požadovanou (zlatou) barvu.
Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

4 měsíce ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

3 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

7 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

8 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

9 roky ago