Sladkosti

Čokoládovo-oříškové sušenky

Jednoduché a přitom moc dobré a navíc netučné sušenky. Na jeden plech sušenek potřebujeme:

  • 125 g moučkového cukru
  • 25 g kakaa
  • 15 g škrobu
  • 1 bílek
  • 75 g sekaných oloupaných mandlí
  • 3 g prášku do pečiva
  • vanilkový lusk, prášek nebo aroma (tresť)

Do mísy prosijeme cukr, kakao, škrob, prášek do pečiva a případně špetku vanilkového prášku. Přidáme bílek a vymícháme do hladké tuhé hmoty, do které následně zapracujeme drcené nebo sekané mandle (nebo jiné oříšky). Můžeme chvíli nechat odpočinout v chladu.

Vál lehce posypeme hladkou moukou, z těsta vyválíme hada o průměru cca 2 cm. a krájíme ostrým nožem na 1 cm silné plátky. Vytvořené sušenky klademe na plech vyložený pečícím papírem (resp. vymazaný máslem) a pečeme při 170°C cca 10 – 12 minut. Po upečení necháme vychladnout, až poté sundaváme z plechu.

Sušenky je možné dozdobit do podoby vánočního cukroví: například kouskem marcipánu politého čokoládou, oříškem na čokoládovém podkladu apod.

Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

4 měsíce ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

3 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

7 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

8 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago