Categories: Všeobecně

Labužnické houbové rizoto

Rizoto jistě každý umí. Toto je záznam aktuálně povedeného experimentu :). Budeme potřebovat:

  • 2 – 3 větší cibule
  • 2 – 3 větší mrkve
  • 350 g mletého masa (mix hovězího a vepřového, pokud možno obojí libové)
  • 2 větší hříbky (průměr klobouku alespoň 10 cm :)) nebo jejich ekvivalent
  • 250 g rýže (v tomto receptu jsem použil jakousi směs od Vitany s paprikou a rajčetem a bylo to moc dobré, ale určitě půjde i klasická)
  • trocha nějakého koření (pepř, já jsem v tomto receptu použil voňavou žlutou čínu – pozor, ne každá směs je dobrá)
  • olivový olej
  • strouhaný parmezán (měl jsem pouze Gran Moravii, ale také to ušlo)

Příprava je snadná, vše „al dente“ a dozlatova (s výjimkou rýže) a pak spojit:

Cibuli očistíme a nakrájíme na hrubo. Mrkev očistíme též a nakrájíme na kostky.  Na oleji orestujeme maso, opepříme, osolíme, okořeníme. Vyndáme z pánve, pokud bylo vepřové prorostlé, zůstane nám tam dostatek oleje a tuku na cibuli, kterou taktéž orestujeme částečně dozlatova, měla by opravdu zůstat na skus. Opět ven z pánve a totéž zvlášť s mrkví (na skus) a hříbky (ty by neměly být tvrdé, chtějí chvilku podusit). Koření (čínu jsem dával do masa, cibule a mrkve, krásně to navoněla a kurkomově nažlutila).

Rýži během toho v pohodě uvaříme na vedlejší plotýnce.

A nyní vše dohromady promíchat, ještě za tepla, a přidat asi 2 – 3 lžíce strouhaného parmezánu, který to krásně spojí, provoní a dosolí. Podáváme v krásném kopečku sypaném sněhem (dalším parmezánem). Kompozice restované cibulky, hub a permezánu stojí za to!

Share
admin

Published by
admin

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

11 měsíců ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

4 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

8 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

9 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago