Recepty

Pečené kuře na zelenině a mandarinkách

Pečené kuře na zelenině a mandarinkách je jednoduchý a přitom chutný recept pro milovníky drůbeže, lehké kuchyně francouzského typu. Připravíme si:

  • kuře (podle počtu osob, může být v celku i porcované, např. jen kuřecí stehna)
  • cibuli
  • mrkev, celer, petržel
  • rané brambory
  • bylinkové máslo nebo slaninu
  • bouquette garni, tyminán či jiné dostupné bylinky
  • mandarinku či jiný citrus
  • sójovou omáčku
  • olej

Ideální na přípravu je velký skleněný pekáč, kam se vejde vše dohromady, vůně a chutě se prolnou a spojí.

Z mandarinky či jiného citrusu vymačkáme šťávu, přidáme olej a sójovou omáčku, případné bylinky a vytvoříme marinádu. Do ní vložíme očištěné kuře (ideálně čtvrtky) a necháme v lednici marinovat alespoň několik hodin, klidně i do druhého dne.

Očistíme brambory, necháme je ve slupce, nakrájíme na dílky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Dno pekáče vymažeme olejem, navrstvíme na hrubo nakrájenou cibuli a na ní kořenovou zeleninu. Zeleninu a brambory je možné lehce osolit.

Kuře vyndáme z marinády, necháme odpočinout z lednice, pod kůži mu vetřeme bylinkové máslo nebo prošpikujeme slaninou (tu můžeme stejně tak vložit pod kůži nebo na ní). Kuře proložíme s brambory (pod kuřetem budou šťavnaté, nad kuřetem a kolem něj zase opečené), okořeníme podle chutí a možností a přelijeme marinádou.

Vložíme do předem vyhřáté trouby (180 – 200°C) a pečeme nejméně hodinu, klidně i víc. Pečené kuře podáváme s tím, s čím se peklo.

Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

4 měsíce ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

3 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

7 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

8 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago