Categories: Všeobecně

Oortovy luxusní závitky


Oort je věhlasný mág a vyhlášený kuchař – alespoň od té doby, co si vzal tu svoji temperamentní vílu. Jeho závitky by neurazily ani Výsměška, ale museli byste je podávat ve velkém množství a jako předkrm.
Příprava je lehce náročnější, ale nebojte, výsledek předčí všechna očekávání. Budeme potřebovat:
kuřecí prsa nebo stehenní řízky na závitky (z prsou to bude jemnější, ze stehýnek zase výraznější)
hořčici (v podstatě jakou máte rádi)
lancreský modrý žilkovaný sýr (lze nahradit nivou nebo jiným sýrem s modrou plísní)
slaninu (takovou, abychom do ní moli zabalit závitky)
dobré bílé víno
poměrně velkou a hlubokou pánev
párátka nebo potravinářský provázek
Maso rozklepeme na asi půlcentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a potřeme svrchu hořčicí. Modrý sýr nakrájíme na hranolky a pojďme dělat závitky: do plátku masa zabalíme jeden nebo dva hranolky modrého sýra a celé ještě obalíme slaninou. Párátky zajistíme nebo zavážeme provázkem – to je ta nejnáročnější práce.
Na pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a všechny závitky opečeme ze všech stran (slaninka musí být krýsně červená a křupavá). Poté utopíme závitky v bílém víně a dusíme/vaříme alespoň 20 minut. Ze závitků nám vyteče raztavený modrý sýr a spolu s vínem se změní v přelahodný krémový sosík (je potřeba část vína vydusit, ale to poznáte).
Hodí se k tomu jemné brambory, hranolky, nebo jen bílé pečivo. Jestli se udržíte a ochutnáte až na talíři, tak je vaše sebeovládání vskutku obdivuhodné.

Oort je věhlasný mág a vyhlášený kuchař – alespoň od té doby, co si vzal tu svoji temperamentní vílu. Jeho závitky by neurazily ani Výsměška, ale museli byste je podávat ve velkém množství a jako předkrm.

Příprava je lehce náročnější, ale nebojte, výsledek předčí všechna očekávání. Budeme potřebovat:

  • kuřecí prsa nebo stehenní řízky na závitky (z prsou to bude jemnější, ze stehýnek zase výraznější)
  • hořčici (v podstatě jakou máte rádi)
  • lancreský modrý žilkovaný sýr (lze nahradit nivou nebo jiným sýrem s modrou plísní)
  • slaninu (takovou, abychom do ní moli zabalit závitky)
  • dobré bílé víno
  • poměrně velkou a hlubokou pánev
  • párátka nebo potravinářský provázek

Maso rozklepeme na asi půlcentimetrové plátky. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Modrý sýr nakrájíme na hranolky a pojďme dělat závitky: do plátku masa zabalíme jeden nebo dva hranolky modrého sýra (hořčice směrem k sýru) a celé ještě obalíme slaninou. Párátky zajistíme nebo zavážeme provázkem – to je ta nejnáročnější práce.

Na pánvi rozpálíme olivový olej s máslem a všechny závitky opečeme ze všech stran (slaninka musí být krýsně červená a křupavá). Poté utopíme závitky v bílém víně a dusíme/vaříme alespoň 20 minut. Ze závitků nám vyteče raztavený modrý sýr a spolu s vínem se změní v přelahodný krémový sosík (je potřeba část vína vydusit, ale to poznáte).

Hodí se k tomu jemné brambory, hranolky, nebo jen bílé pečivo. Jestli se udržíte a ochutnáte až na talíři, tak je vaše sebeovládání vskutku obdivuhodné.


Share
MvZ

Published by
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

11 měsíců ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

4 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

8 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

9 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago