Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni typu Hokaido – nový typ dýně, prý úžasně zdravé, oproti ostatním dýním menší, obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a také polysacharidů – prostě takový větší oranžový brambor.
Dýni očistíme, ale neloupeme (ve slupce je vždy nejvíc dobrot, navíc se v pohodě uvaří). Rozkrájíme, odstraníme část s jádry, zbytek rozkrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme, klidně nahrubo.
Ve větším hrnci orestujeme na oleji či másle cibuli dozlatova. Přidáme dýni, zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ nebo oříšek (ne celý, nastrouhaný :-)) a uvaříme v osolené vodě do měkka. Směs v hrnci rozšťoucháme nebo rozmixujeme, přidáme případný parmezán, nebo smetanu a podle chuti dosolíme. Výsledek by měl být hustý, ale stále by to měla být polévka, ne kaše, takže je možné případně doředit vývarem, horkou vodou nebo smetanou.
Na trošce oleje nebo másla opečeme rohlík nebo housku nakrájené na kostičky a při podávání do polévky přidáme. Polévka krásně zahřeje a zasytí, zvláště za podzimních večerů. 🙂
Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…
Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…
Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…
Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…
Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…
Ingredience: cca 250 ml vody (teplejší, cca 35–40 stupňů)200 ml bezlaktózového mléka – lze bez…