Categories: Všeobecně

Dietní polévka

Recept vhodný pro rekonvalescenty, například po střevní chřipce, žlučníkáře, žaludkáře, játraře, a podobně postižené. Kteroukoli ingredienci s výjimkou mrkve a vody lze samozřejmě vynechat :).

Ingredience pro 2 větší nebo 4 menší porce: 1 malá cibule, 3 větší mrkve, pro chuť celeru nebo petržele, 50g šunky, lžička olivového oleje, těstovinová rýže, sůl, vegeta, petrželová nať, 3/4 l vody.

Do hrnce dáme vařit nakrájenou mrkev, cibuli a další zeleninu, lehce osolíme. Jakmile zelenina změkne, přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku, hrst těstovinové rýže, dochutíme vegetou a necháme dovařit. Na závěr zakápneme troškou olivového oleje (pokud jen trochu můžeme, je rozpouštědlem pro vitamíny) a posypeme petrželovou natí.

Pro fajnšmekry je možno lehce kořenit muškátovým oříškem nebo jednou blizničkou šafránu. Místo těstovinové rýže možno přidat nasucho opečený rohlík.

Tahle polévka není samozřejmě žádný objev ani zázrak, ale po dvou dnech nuceného půstu, rajbování a nechutenství rozhodně potěší.

Share
MvZ

Published by
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

5 měsíců ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

3 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

4 roky ago

Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…

7 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

9 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

10 roky ago