Recept vhodný pro rekonvalescenty, například po střevní chřipce, žlučníkáře, žaludkáře, játraře, a podobně postižené. Kteroukoli ingredienci s výjimkou mrkve a vody lze samozřejmě vynechat :).
Ingredience pro 2 větší nebo 4 menší porce: 1 malá cibule, 3 větší mrkve, pro chuť celeru nebo petržele, 50g šunky, lžička olivového oleje, těstovinová rýže, sůl, vegeta, petrželová nať, 3/4 l vody.
Do hrnce dáme vařit nakrájenou mrkev, cibuli a další zeleninu, lehce osolíme. Jakmile zelenina změkne, přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku, hrst těstovinové rýže, dochutíme vegetou a necháme dovařit. Na závěr zakápneme troškou olivového oleje (pokud jen trochu můžeme, je rozpouštědlem pro vitamíny) a posypeme petrželovou natí.
Pro fajnšmekry je možno lehce kořenit muškátovým oříškem nebo jednou blizničkou šafránu. Místo těstovinové rýže možno přidat nasucho opečený rohlík.
Tahle polévka není samozřejmě žádný objev ani zázrak, ale po dvou dnech nuceného půstu, rajbování a nechutenství rozhodně potěší.
Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…
Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…
Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…
Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…
Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…
Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…