… neboli totální nouzovka, když už doma nemáte téměř nic.
Různě po internetu nebo v moudrých knihách najdete takováto luxusní řešení, např.
Suroviny:
1 ¼ l vody, 200g tvrdého chleba, 40g másla, 60g kořenové zeleniny, 1 menší cibule, sůl, mletá sladká paprika, kmín, stroužek česneku, 1-2 vejce, petrželka Postup:
V hrnci rozpálíme máslo, přidáme chléb nakrájený na menší kousky, na nudličky nakrájenou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek a vše krátce osmahneme. Poté přidáme lžičku mleté sladké papriky, zamícháme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme, dokud se chléb nerozvaří. Nakonec do polévky vlijeme rozkvedlaná vejce a za mícháme tak dlouho, dokud se vejce nesrazí. Polévku na talíři ozdobíme petrželkou.
No jo, to je fajn, ale co když doma právě nemáte kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, vejce, ba ani petrželku?
A co když nemáte ani ten chleba? V tom případě je potřeba vyrazit buď někam na návštěvu, do pohostinství nebo v nejhorším na nákup.
Základ chlebové polévky je vždy rozvařený chléb. Nijak vábně to nevypadá, a pokud to ani neosolíte a něčím neokořeníte, ani vábně nechutná. A jak už jme si snad vysvětlili, samozřejmě musíte mít aspoň ten chleba.
Naše babičky znaly takový trik – když Vám chleba začne tvrdnout, nakrájíte ho na kostičky a dáte na kamna usušit, v uzavřené sklenici pak vydrží, neplesniví, a když Vás někdy později navštíví hladové příbuzenstvo nebo jiní zloději a všechno Vám snědí – ha, stále ještě máte sušený chleba!
Když máte kromě chleba cokoli dalšího, máte hodně na výběr:
+ cibule, olej nebo máslo = výživná cibulačka: Cibulku nakrájíme, opečeme napůl do zlatova, zalijeme vodou, přidáme chleba, ochutíme a dovaříme.
+ česnek = česnečka alias chlebový oukrop: Do základní chlebové polévky přidáme prolisovaný česnek (co kdo snese), osolíme a podáváme.
+ kořenová zelenina = hustá zeleninová polévka: viz recept výše.
+ cibule, párek, paprika = frankfurtská chlebová polévka: domyslete si sami.
+ sýr (například i tavený) = hustá sýrová polévka: kromě chleba rozvaříte i ten sýr.
+ …. = ???
Vyzkoušejte vlastní kombinace a napište.
Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…
Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…
Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…
Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…
Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…
Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…