Cheesecake, neboli smetanový dort, se dá udělat lecjak. Klasický recept vyžaduje mascarpone, náš je poněkud skromnější a vystačí si s běžnými surovinami. Umíchaný je velice rychle, pak ale musí pár hodin chladnout a tuhnout. A proč se mu říká Dolejš?
Na velkou formu přidejte ještě jeden velký bílý smetanový jogurt a jedno mascarpone. Zdvojnásobte objem mléka a přidejte jeden sáček želatiny navíc.
Ve větší míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a šlehačku, osladíme podle chutí cukrem. Dortovou formu nebo misku vyložíme piškoty (krásný kontrast udělají piškoty kakaové), které pokapeme Grand Marnierem (nebo jinou dobrotou :-)), to děláme především proto, aby piškoty nevyplavaly.
Zahřejeme mléko cca na 40 – 50 stupňů (stačí ponořit prst, když chce za chvilku ven, je to tak akorát). V mléku rozmícháme želatinu (mám odzkoušený želatinový ztužovač šlehačky od Dr. Oetkera za cca 25,-Kč – asi to nejdražší, co tam mají, ale funguje – jen to chce odvrhnout návod jako blbost*) a vlijeme do připravené tvarohovo-smetanové směsi. Přidáme nastrouhanou kůru z bio citrónu a podle chuti citrónovou šťávu. Vymícháme dohladka. Správná směs by měla tak hezky hustě téct, asi jako med.
Směsí plníme formu, průběžně můžeme okraje opevňovat dalšími piškoty. Po jedné vrstvě smetanové hmoty naklademe ovoce a přikryjeme vrstvou další. Hračičky si dozdobí povrch zbylým ovocem, zalijí barevnou želatinou, posypou kakaem, oflambují zbylým koňakem … :).
Přikrýt alobalem a šup do lednice. Pokud vše vyšlo, za pár hodin je cheescake „Dolejš“** krásně tuhý a připravený k obdivu a konzumaci.
* Na návodu Oetkerova želatinového ztužovače se píše, že máte prášek rozmíchat ve vlažné vodě. Zkuste to, a uvidíte. Tak krásné hrudky nikdo neumí. Podle mě je to past, abyste si jakékoliv experimenty s želatinou rozmysleli. Ale když si mlíčko trochu ohřejete, jak je uvedeno výše, krásně se to rozpustí a pak to zase krásně ztuhne.
** Jméno tenhle dort dostal při jedné příhodě. Jeden moc hodný pán jménem Dolejš jednoho dne zemřel. A jedna jeho kolegyně z práce shodou okolností za pár dní vyráběla tenhle dort na oslavu narozenin její maminky. A když jsme s hotovým dortem šli na oslavu, a kolegyně byla zadumaná nad vším možným, tak pronesla památná slova: „To mi ten Dolejš dnes krásně ztuhnul!“ No málem jsme ho vyklopili smíchem na chodník. A od té doby je to prostě Dolejš.
Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…
Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…
Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…
Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas.…
Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…
Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…