Nápoje

Domácí cinzano

Právě naložené cinzano, začíná kvasit.

Výroba domácího cinzana není nijak těžká ani drahá, ale vyžaduje místo, demižón a čas.

Základem na jednu dávku (děláme dvojitou, máme demižón na 10 litrů) budou

  • 3 litry vody
  • 1,5 kg cukru krupice

které svaříme, necháme vychladnout a nalijeme do nádoby na kvašení.

Dále přidáme:

  • 0,5 kg propláchnuté rýže
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 7 hřebíčků
  • 1/2 balíčku hrozinek
  • 1 celou skořici
  • 1 droždí

Droždí přidáváme až úplně nakonec, kdy už nebudeme s nádobou hýbat (pokojová teplota, pokud možno tmavší místo), zakryjeme celofánem nebo igelitem a propícháme otvory. Stáčíme po 6ti týdnech, vychladíme a podáváme s kolečkem citronu.

Zkušenosti:

První várku jsme dělali s kombinací citrónu a limetky, která to krásně ovoněla. Nechali jsme v demižónu asi o týden víc, nijak to tomu neuškodilo. Chuť je sladká s mírnou nakyslostí a vůní limetky, velice mírný hořký podtón tomu dodává na zajímavosti.

Do druhé várky zkusíme přidat další koření: muškátový oříšek nebo květ, tymián, příp i nové koření. A limetky neměli, tak zkusíme kombinace citrónu a pomeranče.

Share
MvZ

Recent Posts

Bezlepkový štrůdl

Na těsto budeme potřebovat: 250 g másla250 g plnotučného tvarohu600 g bezlepkové samokypřící mouky2 lžíce…

1 rokem ago

Bezlepková piškotová bublanina

Bublanina vychází ze základního piškotového těsta, aby nebyla tak suchá, přidáváme smetanu. Na bezlepkovou bublaninu…

4 roky ago

Tvarohový koláč

Tvarohový koláč je klasická domácí dobrota, možná o něco pracnější než bublanina nebo nějaká rychlá…

5 roky ago

Francouzské škvarky „rillettes“

Rillettes jsou opravdu úžasná pochoutka, jednou ochutnáte a budete je vyrábět stále dokola. Od našich…

10 roky ago

Dýňová polévka

Dýňová polévka se připravuje velmi podobně jako dýňová kaše. Budeme na to potřebovat ideálně dýni…

11 roky ago

Bezlepkový chléb se zkušenostmi

Ingredience: cca 250 ml vody (teplejší, cca 35–40 stupňů)200 ml bezlaktózového mléka – lze bez…

11 roky ago