Domácí cinzano

Vyrobit domácí cinzano není nijak těžké ani drahé, ale vyžaduje to místo, demižón a čas. Základem je cukr, voda, rýže, citron a koření. A samozřejmě droždí.

domácí cinzano
domácí cinzano
Právě naložené cinzano, začíná kvasit.

Výroba domácího cinzana není nijak těžká ani drahá, ale vyžaduje místo, demižón a čas.

Základem na jednu dávku (děláme dvojitou, máme demižón na 10 litrů) budou

  • 3 litry vody
  • 1,5 kg cukru krupice

které svaříme, necháme vychladnout a nalijeme do nádoby na kvašení.

Dále přidáme:

  • 0,5 kg propláchnuté rýže
  • 1 citron nakrájený na kolečka
  • 7 hřebíčků
  • 1/2 balíčku hrozinek
  • 1 celou skořici
  • 1 droždí

Droždí přidáváme až úplně nakonec, kdy už nebudeme s nádobou hýbat (pokojová teplota, pokud možno tmavší místo), zakryjeme celofánem nebo igelitem a propícháme otvory. Stáčíme po 6ti týdnech, vychladíme a podáváme s kolečkem citronu.

Zkušenosti:

První várku jsme dělali s kombinací citrónu a limetky, která to krásně ovoněla. Nechali jsme v demižónu asi o týden víc, nijak to tomu neuškodilo. Chuť je sladká s mírnou nakyslostí a vůní limetky, velice mírný hořký podtón tomu dodává na zajímavosti.

Do druhé várky zkusíme přidat další koření: muškátový oříšek nebo květ, tymián, příp i nové koření. A limetky neměli, tak zkusíme kombinace citrónu a pomeranče.

Napsat komentář